Nie od dziś wiadomo, że zdrowe odżywianie może pomóc nam uchronić się przed różnego rodzaju chorobami oraz niekorzystnym samopoczuciem. Z całą pewnością warto byłoby dowiedzieć się jakiego rodzaju produkty nam służą, a z jakich należałoby zrezygnować. Wspaniale byłoby zainteresować się również wypijaniem dużej ilości płynów, zwłaszcza niegazowanej wody mineralnej. Niezmiernie istotna jest również odpowiednia częstotliwość spożywanych posiłków. W szczególności nie należy unikać spożywania śniadania. Bardzo ważne są również obiady i kolacje. Nie każdy jednak spożywa podwieczorek oraz drugie śniadanie. Czy jest to jednak błąd czy może wręcz przeciwnie?
Co warto wiedzieć na temat drugich śniadań i podwieczorków?
Każdy, kto jest zainteresowany spożywaniem drugich śniadań oraz podwieczorków, musi pamiętać o tym jak niezmiernie ważne jest spożywanie odpowiednich porcji. Drugie śniadanie oraz podwieczorek nie może być jednak posiłkiem zbyt obfitym. Powinna to być niewielkich rozmiarów, niskokaloryczna przekąska. Co dają nam drugie śniadania oraz podwieczorki? Drugie śniadanie jest prawdziwym zastrzykiem energii po tym jak straciliśmy już energię po pierwszym śniadaniu. Podwieczorek jest zaś dawką energii przed kolacją. Zarówno drugie śniadanie jak i podwieczorek nie powinny zajmować nam zbyt wiele miejsca. Z tego też względu nie musimy martwić się o to, że nie będziemy mogli zabrać tych posiłków ze sobą do pracy czy szkoły. Idealnym pomysłem byłoby zjedzenie na drugie śniadanie czy podwieczorek owoców. Owoce nie powinny być jednak spożywane samodzielnie, bo zawierają one bardzo duże ilości węglowodanów. Na pewno dobrze byłoby więc zwrócić uwagę na to, aby owoce spożywać razem z orzechami. Warto byłoby spożywać orzechy i owoce różnorodne. Najlepszym rozwiązaniem byłoby co jakiś czas spożywać inne owoce oraz orzechy. Wybór jest naprawdę ogromny.
Jakiego rodzaju owoce spożywać na drugie śniadanie oraz na podwieczorek?
Jak już zostało wspomniane powyżej, owoce są wspaniałym pomysłem na podwieczorek. Nie sposób jednak nie zauważyć, że co jakiś czas dobrze byłoby jadać inne owoce niż zwykle, nawet jeżeli posiadamy jakieś ulubione. Dobrym pomysłem jest spożywanie bananów, które są niesamowicie bogate w dobroczynny potas. Warto jednak byłoby unikać bananów bardzo dojrzałych, z brązowymi plamkami, jeśli jesteśmy na diecie. Unikać tych owoców powinny również osoby mające problem z prawidłowym metabolizmem węglowodanów. Należy bowiem pamiętać o tym, że zawierają one całkiem spore ilości węglowodanów, a dojrzałe banany mają również bardzo wysoki indeks glikemiczny. Wśród owoców, które warto byłoby jadać na drugie śniadanie, na uwagę zasługują także jabłka. Jabłka są bardzo ciekawymi owocami, bo znajdziemy na rynku bardzo wiele rozmaitych ich odmian. Cechują się one różnym smakiem, a także rozmaitym stopniem kruchości. Nie sposób również nie zauważyć, że jedne z nich są bardziej soczyste, a inne znacznie mniej. Wspaniale byłoby również przyjrzeć się soczystym brzoskwiniom oraz cytrusom. Wśród cytrusów na szczególną uwagę zasługują pomarańcze, czerwone pomarańcze, a także grejpfruty. Są one wspaniałym bogactwem witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem. Z całą pewnością warto byłoby także zainteresować się winogronem. Ono również jest znane z właściwości antyoksydacyjnych. Na uwagę zasługują także owoce jagodowe. Owoce te cechuje bowiem niski indeks glikemiczny. Bardzo dobrym pomysłem będzie więc spożywanie truskawek, jagód leśnych oraz borówek amerykańskich. Nie zapominajmy także o jedzeniu truskawek, a także o jeżynach. Te ostatnie warto docenić ze względu na niesamowicie wysoką zawartość substancji, które pozytywnie wpływają na zachowanie prawidłowego widzenia. Owoce nie zawsze musimy jeść solo. Możemy bowiem z powodzeniem wykorzystać je do sporządzenia koktajlu, który będzie nie tylko zdrowy, ale również i smakowity.
Jakich orzechów warto używać?
Jak już zostało wspomniane powyżej, bardzo dobrym pomysłem będzie spożywanie podwieczorku oraz drugiego śniadania złożonego z owoców oraz orzechów. Jakiego rodzaju orzechów warto byłoby jednak użyć? Przede wszystkim warto pomyśleć o orzechach rodzimych. Na uwagę zasługują orzechy włoskie, o niesamowicie wyrazistym smaku, ale wyjątkowo delikatnym zapachu. Orzechy laskowe charakteryzuje zaś wspaniały aromat oraz nieco subtelniejszy od orzechów włoskich smak. Na uwagę zasługują także orzechy, które nie rosną u nas w kraju. Warto byłoby zainteresować się orzechami brazylijskimi. Są one w szczególności bogate w selen, który to jest pierwiastkiem niezwykle pomocnym dla zachowania prawidłowej pracy tarczycy. Wspaniale sprawdzą się także orzechy makadamia. Orzechy makadamia mają wspaniały, lekko maślany smak i interesujący wygląd. Nadają się nie tylko do spożycia solo, ale również do koktajli. Warto byłoby przyjrzeć się również orzechom nerkowca. Nerkowce są bardzo kruche i dosyć miękkie. Są doskonałe nie tylko jedzone solo, bo nadają się również jako składnik wegańskich kremów do ciast.
Podsumowując, bez większych trudności można stwierdzić, że drugie śniadania oraz podwieczorki są niezwykle przydatne. Nie sposób jednak nie zauważyć, że powinniśmy spożywać odpowiednie produkty. Najlepiej w tej roli sprawdzą się bogate w węglowodany owoce. Należy jednak łączyć je z pokarmami, które zawierają duże ilości białka. Z powodzeniem w tej roli sprawdzą się orzechy. Dobrze byłoby także zatroszczyć się o różnorodność. Warto byłoby unikać jedzenia ciągle tych samych owoców. Najlepiej co jakiś czas zmieniać owoce, które jemy. Jeżeli jednego dnia jemy banany, drugiego zainteresujmy się owocami jagodowymi. Owoce jagodowe cechuje bowiem niski indeks glikemiczny. Bardzo dobrym pomysłem będzie również spożywanie różnorodnych orzechów. Do wyboru mamy chociażby rodzime orzechy laskowe jak i orzechy macadamia czy nerkowce.