Ciężko byłoby odszukać osobę, której nie zależy na własnym zdrowiu oraz urodzie. Bez wątpienia należałoby jednak zatroszczyć się o prawidłową dietę, która dostarczy naszemu organizmowi witamin, minerałów oraz cennych składników odżywczych. Bez tego niemożliwe byłoby zachowanie zdrowia oraz atrakcyjnego wyglądu.

Na jakie produkty żywnościowe zwracać uwagę?

Wśród produktów żywieniowych zasługujących na uwagę bez wątpienia wyróżnić należy owoce i warzywa. To właśnie na nich powinniśmy w większości oprzeć naszą dietę. Nie sposób nie zauważyć, że najcenniejsze są dla nas warzywa i owoce sezonowe. Wiosną warto sięgać po nowalijki. Na pewno powinniśmy zainteresować się sałatą masłową, rzodkiewką, a także szczypiorkiem. Jeśli chodzi o owoce, pod koniec wiosny warto zainteresować się truskawkami, a także jagodami kamczackimi. Lato to pora, podczas której świeżych warzyw i owoców mamy pod dostatkiem. Z powodzeniem można więc sięgać po czereśnie, porzeczki, maliny, a także bogate w antyoksydanty borówki amerykańskie. Wśród zasługujących na uwagę warzyw z całą pewnością można wyróżnić cukinie, kabaczki oraz pomidory. Jesień również jest porą, która nie pozostawia nas bez dostaw świeżych warzyw i owoców. Jeśli chodzi o te pierwsze, na rynku pojawia się duża ilość świeżej marchwi, pietruszki oraz pasternaku. Wśród owoców na uwagę zasługują gruszki, jabłka oraz śliwki. Zimą możemy zakupić żurawinę. Warto korzystać także z selerów, ziemniaków. Warzywa korzeniowe na długo bowiem zachowują pożądaną świeżość. W miarę możliwości, dobrze byłoby starać się spożywać świeże warzywa oraz owoce. W tej formie świetnie sprawdzą się jako składniki sałatek. Owoce sezonowe z powodzeniem możemy również dodać do ulubionej owsianki. Nie zawsze jednak możliwe będzie spożywanie surowych warzyw i owoców. Dobrym pomysłem będą również gulasze warzywne, leczo oraz kotlety przygotowane z roślin strączkowych. Niektóre owoce i warzywa warto również mrozić po to, aby służyły nam one jesienią oraz zimą, aż do kolejnych świeżych zbiorów.

Po jaki nabiał i mąkę warto sięgać?

Jak już zostało wspomniane powyżej, podstawę naszej codziennej diety powinny stanowić warzywa oraz owoce. Z całą pewnością dobrze byłoby również spożywać dobrej jakości nabiał. Zainteresujmy się nabiałem naturalnym. Jogurty naturalne bez dodatku cukru mogą stanowić element koktajlu. Śmiało możemy spożywać je również z owocami oraz orzechami jako drugie śniadanie. Dobrze byłoby zwracać uwagę także na sery takie jak parmezan, mozarella czy feta. Stanowią one wspaniały dodatek do sałatek różnego rodzaju. Będą one prawdziwą skarbnicą białka dla osób na diecie wegetariańskiej. Jeżeli jednak jesteśmy na diecie odchudzającej, koniecznie musimy pamiętać o tym, że sery są kaloryczne. Bardzo często spożywamy również różnego rodzaju produkty mączne. Jak jednak powszechnie wiadomo, mąka, zwłaszcza biała, oczyszczona zawiera dużo kalorii. Słodkie, pulchne drożdżówki nie nadają się niestety na podstawę zdrowej diety. Bardzo dobrze byłoby zainteresować się mąką orkiszową czy owsianą. Obie mąki koniecznie muszą być pełnoziarniste, bo tylko wówczas będą zdrowsze niż tradycyjna mąka pszenna biała. Jeśli przepadamy za daniami z makaronem, koniecznie musimy zwrócić uwagę na to jakiego rodzaju makaron kupujemy. Najlepiej byłoby spożywać makaron z mąki pełnoziarnistej. Miłośnicy płatków śniadaniowych powinni zainteresować się płatkami owsianymi, orkiszowymi oraz jaglanymi. Bardzo dobrze sprawdzą się także różnego rodzaju mąki orzechowe. Powstają one z mielonych orzechów. Do najpopularniejszych rodzajów mąk należą bez wątpienia: mąka kokosowa, mąka z orzechów laskowych, włoskich oraz migdałowych. Jeżeli lubimy eksperymentować z nowymi smakami, śmiało możemy postawić na mąkę z zielonych bananów, a także na mąkę z kasztanów jadalnych. Będą one stanowiły wspaniały dodatek do ciast. Nadadzą się również do sporządzenia naleśników.

Jakiego rodzaju produktów nie należy spożywać?

Nie sposób nie zauważyć, że istnieje sporo produktów, które nie nadają się do spożywania na co dzień. Warto nade wszystko uważać na produkty wysoko przetworzone, z dodatkiem rafinowanego cukru. Odsuńmy również na bok produkty z dodatkiem dużej ilości soli. Zapomnijmy więc o słonych paluszkach, chipsach, a także o ciastkach i rurkach z kremem. Unikajmy także oranżad, w których oprócz dużej ilości cukrów prostych znajdziemy również szkodliwe aromaty. Warto pamiętać także o tym, że nie wszystkie owoce i warzywa są zdrowe. Niektóre z nich nie pochodzą bowiem ze zrównoważonych upraw. Jeśli zależy nam na spożywaniu naprawdę wysokiej jakości warzyw i owoców, powinniśmy zainteresować się warzywami i owocami z upraw ekologicznych. Z powodzeniem kupujmy je u lokalnych rolników i sadowników. Warto unikać także czerwonego mięsa, które spożywane w nadmiernej ilości bardzo mocno nam szkodzi. Produkty smażone, zwłaszcza na oleju rafinowanym również nie są godne polecenia. Na szczęście białko zwierzęce w wielu przypadkach może zostać zastąpione białkiem roślinnym. Na pewno dobrze byłoby uważać także na popularne herbaty aromatyzowane. Zawsze zwracajmy uwagę na to czy aromaty dodawane do herbat są naturalne. Uważajmy na sztuczne aromaty, bo mogą one powodować alergie. Nie sposób nie wspomnieć także o tym jak ważne jest unikanie jajek z chowu ściółkowego. Jeśli mamy taką możliwość, koniecznie kupujmy jaja ekologiczne, od kur z wolnego wybiegu. W przeciwnym razie nie zyskamy dzięki spożyciu jajek żadnych pozytywnych efektów zdrowotnych. Pamiętajmy także, że efekty prowadzenia zdrowej, odpowiednio zbilansowanej diety nie są zauważalne od razu. Na rezultaty w postaci zdrowszej skóry oraz lepszego samopoczucia trzeba najczęściej poczekać od kilku tygodni do nawet kilku miesięcy.