Mąka i produkty mączne zajmują niestety kluczowe miejsce w diecie codziennej Polaków. Z całą pewnością dobrze byłoby jednak mieć świadomość ich szkodliwości. Nie są one wskazane tak naprawdę nikomu, ale w szczególności osobom będącym na diecie odchudzającej. Na produkty z oczyszczonej mąki pszennej powinny bardzo uważać również wszystkie osoby, które borykają się z problemami z cukrzycą i insulinoopornością. Nie sposób zapomnieć również o hiperinsulinemii. Mąka pszenna oczyszczona i produkty z niej stworzone to tak naprawdę puste kalorie. Nasz organizm może mieć również problemy z trawieniem wysoko przetworzonych produktów z mąki pszennej. Nie lubi jej również nasza skóra, ze względu na wysoki indeks glikemiczny, którym mąka pszenna się charakteryzuje. Z całą pewnością należałoby znajdować inne rozwiązania kulinarne, które pomogą nam wykluczyć z codziennej diety wspomnianą mąkę pszenną. Na szczęście takich produktów jest całkiem sporo.

Jaką mąką zastąpić mąkę pszenną białą?

Z całą pewnością dobrze byłoby zainteresować się mąkami pełnoziarnistymi. Nikt nie powiedział bowiem, że każdy rodzaj mąki pszennej jest zły. Niekorzystne właściwości posiada bowiem jedynie mąka pszenna biała, oczyszczona. Na pewno jednak z powodzeniem możemy stosować przetwory z mąki pszennej razowej, pełnoziarnistej. Nie sposób zaprzeczyć temu, że w sklepach znajdziemy mąkę razową bez większych trudności. Jeżeli jednak posiadamy taką możliwość, najlepiej byłoby zdecydować się na zakup mąki ekologicznej. Dostaniemy ją u lokalnych rolników, a także w sklepach, w których sprzedawana jest żywność pochodząca ze zrównoważonych upraw. Z całą pewnością należałoby przyjrzeć się również innym rodzajom mąk, które z powodzeniem zastąpią nam mąkę oczyszczoną. Mowa tu chociażby o mące żytniej. Ta również powinna być razowa. Zainteresować się można również orkiszem. Jeśli chodzi o orkisz, jest to pradawna odmiana pszenicy, którą cechuje znacznie wyższa zawartość substancji prozdrowotnych. Nie sposób jednak nie zauważyć, że mąka orkiszowa również powinna być mąką pełnoziarnistą. Mąkę z pełnego ziarna poznamy po tym, że posiada ona nieco ciemniejszą barwę. Dlatego też często można spotkać się z określeniem “mąka ciemna”. Na uwagę zasługuje również mąka owsiana pełnoziarnista, a także mąka jaglana, która może być również bezglutenowa. Na pewno nie sposób odmówić dobroczynnych właściwości także mące z zielonych bananów oraz mące z kasztanów jadalnych, choć te mąki są znacznie mniej popularne. Z pomocą przyjść nam może również mąka ryżowa, mąka kokosowa, a także mąka gryczana. Należy jednak mieć na uwadze to, że niektóre z wyżej wymienionych mąk nie zawierają glutenu. Inne zaś zawierają go mniej niż mąka pszenna biała. Z tego też względu z początku możemy mieć trudności z przygotowaniem smakowitych wypieków z dodatkiem wymienionych mąk. Z czasem nabierzemy jednak wprawy, a pieczone bułeczki czy ciastka będą nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.

Pokochaj zdrowe i pyszne kasze.

Nie od dziś wiadomo, że chleb oraz pszenne kajzerki to pieczywo, które cieszy się sporą ilością miłośników. Niestety, pieczywo tego rodzaju jest bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Z tego też względu powinniśmy go unikać, oczywiście w miarę możliwości. Z całą pewnością chleb można zastąpić kaszą. W sklepach z żywnością, zarówno tych standardowych jak i ekologicznych znajdziemy prawdziwe bogactwo kasz. Wyróżnić można rozmaite ich rodzaje. Każdy z nich charakteryzuje się nieco innymi walorami smakowymi, zapachowymi oraz zdrowotnymi. Jeżeli mamy problem z zakwaszeniem organizmu, koniecznie powinniśmy spróbować kaszy jaglanej. Jest ona bowiem w stanie zadziałać zasadotwórczo. Kasza jaglana jest także pomocna w oczyszczaniu naszego organizmu z nagromadzonych w nim toksyn. Z całą pewnością dobrze by również było przyjrzeć się jej ze względu na niską kaloryczność. Jest ona także lekkostrawna, przez co poleca się ją osobom, które cierpią na problemy z układem trawiennym. Kolejną polską kaszą, którą powinien zainteresować się każdy, komu zależy na zdrowiu jest bez wątpienia kasza gryczana. Do wyboru mamy kaszę paloną oraz kaszę niepaloną. Na szczególną uwagę zasługuje zarówno jedna jak i druga. Kasza gryczana niepalona charakteryzuje się znacznie lżejszym, delikatniejszym smakiem i zapachem. Jeżeli chodzi jednak o kaszę gryczaną paloną, należy przypisać jej ciemniejszy kolor oraz znacznie wyrazistszy aromat i smak. Obie kasze działają zasadotwórczo. Są również bogate w cenne dla naszego zdrowia witaminy i minerały, takie jak na przykład cynk. Cynk pomaga w zachowaniu gęstych, lśniących włosów oraz zadbanych paznokci. Nie sposób nie wspomnieć również o quinoa. Komosa ryżowa, zwana też pseudozbożem zawiera pełnowartościowe białko, przez co stanowi wyjątkowy komponent diety osób unikających mięsa.

Pamiętaj o zachowaniu umiaru.

Używając zdrowych zamienników mąki pszennej i produktów z jej dodatkiem, nie możemy jednak popaść w przesadę. Niepożądane jest bowiem zjadanie dużej ilości kasz i mąk, nawet tych najbardziej zdrowych. Kasza jaglana posiada sporo węglowodanów prostych. Spożywanie jej bez żadnych ograniczeń mogłoby więc zachwiać naszą gospodarką węglowodanową. Na pewno warto byłoby starać się właściwie komponować posiłki. Kaszę jaglaną możemy zjeść zarówno na słono jak i na słodko. Zawsze starajmy się jednak o to, aby znalazł się w niej dodatek białka. W wersji na słodko, oprócz owoców dodajmy do niej orzechy. Mowa tu chociażby o orzechach włoskich, laskowych, ale także o orzechach macadamia. Nie sposób nie zauważyć, że wspaniale będzie smakowała również w wersji na słono, z warzywami i serami. Jeśli chodzi o inne kasze, nadają się głównie do spożywania na słono. Kasze gryczane, zarówno palona jak i niepalona, wspaniale komponują się ze smakiem drobiu.