Mogło by się wydawać, że odchudzanie jest nudne i męczące, są jednak diety, które są niezwykle ciekawe, ich stosowanie może dostarczyć ciekawych wrażeń. Z pewnością do takich ciekawszych diet można zaliczyć dietę rozdzielną. To wyjątkowa dieta, całkowicie różna od pozostałych propozycji diet odchudzających. Dieta ta zapewnia efektowne chudnięcie, chociaż nie będzie ono bardzo szybkie ani radykalne. Przy stosowaniu się do zasad diety rozdzielnej, w około dwa miesiące można stracić około 2, 5 kg. Nie są to może spektakularne efekty, ale na przełomie roku tych kilogramów będzie całkiem sporo.
Na czym polega dieta rozdzielna?
Dieta rozdzielna została wymyślona przez doktora Williama Haya. Według niego organizm nie jest w stanie poradzić sobie z trawieniem białka, węglowodanów i tłuszczów jednocześnie. Dlatego każdą tą grupę produktów należy zjadać oddzielne, pod żadnym pozorem ich nie łącząc, jedynie tłuszcze są tu wyjątkiem. Dlatego każdy posiłek powinien być podzielony monotematycznie, jemy albo białka albo węglowodany, jedynie tłuszcze w niewielkich ilościach można dodawać do tych posiłków ale w znikomej postaci. Jedzenie wszystkich trzech grup produktów jednocześnie, według doktora Haya mocno obciąża organizm. Niekorzystnie wpływa na układ trawienny a nawet powoduje wiele schorzeń i chorób. Dieta rozdzielna opiera się więc o podział produktów na grupy i jadanie ich osobno. Na potrzeby tej diety powstał model żywieniowy, który dzieli produkty na produkty białkowe, produkty węglowodanowe i produkty neutralne, które można dodawać do jednej i drugiej grupy produktów. Trzeba się ściśle trzymać tych wytycznych w grupach i pilnować by ich nie łączyć ze sobą. Tylko w taki sposób dieta będzie skuteczna i łatwo przyswajalna.
Co należy do poszczególnych grup, według diety rozdzielnej?
Dieta rozdzielna jak sama nazwa wskazuje, rozdziela produkty, których nie można ze sobą łączyć w jednym posiłku. I tak możemy wyróżnić produkty z grupy białkowej. Do nich zaliczamy jajka, sery, mleko, owoce z wyjątkiem bananów, gotowane mięso, drób, rośliny strączkowe, na przykład fasolę, groszek, masło, ryby a także wędliny, oczywiście chude i niskokaloryczne. Z kolei do grupy węglowodanów zalicza słodkie rzeczy, w tym wyroby cukiernicze, różne ciastka i pieczywo, makarony, musli, płatki zbożowe, suszone owoce, ziemniaki, ryż, cukier, banany czy kukurydzę. Możemy również wyróżnić grupę produktów neutralnych, czyli produktów, które można łączyć zarówno z produktami węglowodanowymi jak i z produktami białkowymi. Do tej grupy produktów zalicza się między innymi wodę niegazowaną, oleje oraz oliwę z oliwek, nasiona w tym na przykład słonecznik, orzechy, nasiona nerkowca, wszelkiego rodzaju warzywa z wyłączeniem ziemniaków i batatów, miód a także słodzik, jako produkt zastępczy białego cukru, produkty mleczne, które zostały wcześniej zakwaszone, w tym kefiry, herbata i kawa, soki z owoców i warzyw, oprócz soków bananowych, wędzone mięsa i ryby itp produkty. Jak więc widać tych produktów neutralnych jest całkiem sporo, można więc dzięki nim łatwo urozmaicić każde danie. Z tego harmonogramu produktów wynika, że na przykład nie można ze sobą łączyć ziemniaków i gotowanego mięsa, ryżu z warzywami strączkowymi, makaronu z drobiem, muesli z owocami.
Jak ułożyć sobie menu na cały tydzień?
Dieta rozdzielna nie wydaje się być dietą bardzo złożoną i trudną, chociaż początkowo może się taka wydawać. Wystarczy jedynie wydrukować sobie produkty osobno z grupy węglowodanowej, osobno z grupy białkowej a także osobno z grupy produktów neutralnych i powiesić sobie taką rozpiskę na lodówce. Dzięki temu będzie się miało stały wgląd do tego, jak łączyć ze sobą produkty a jakich połączeń unikać. Jeśli wydaje się to być trudnym zadaniem, można udać się do dietetyka, który dokładnie przeanalizuje nasz dzień i przygotuje dla nas konkretne menu na cały tydzień. Z takim jadłospisem można się udać do sklepu i zakupić potrzebne produkty. Dieta rozdzielna nie należy do diet skomplikowanych, czasochłonnych ani kosztownych, jednak warto pamiętać, że jak w przypadku każdej diety, także i tutaj, należy bazować na produktach wysokiej jakości, pochodzących ze sprawdzonych źródeł. Bo tylko takie produkty są pełnowartościowe, mają wiele witamin, składników odżywczych i wpłyną na naszą aktywność i odporność. Dieta rozdzielna nie jest tak popularna jak inne diety, ale ma wielu swoich zwolenników. Chociaż początkowo może nastręczać nieco trudności, to z czasem coraz łatwiej będzie nam zapamiętać jakie produkty możemy ze sobą łączyć a jakich pod żadnym pozorem nie powinniśmy razem jeść. Warto zainteresować się tą dietą, bo jak już wyżej wspomniano ma ona wiele zalet. Nie jest ona dietą typowo oczyszczającą ani detoksującą, ale pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów i wpływa korzystnie na cały organizm. Nie jest to też dieta, którą razem z nami musi stosować cała rodzina, tak jak zdarza się to w przypadkach innych, bardziej radykalnych diet. Można sobie samemu ją stosować, nikogo do tego nie włączając.
Dieta rozdzielna jest stosunkowo mało znaną dietą, dopiero od niedawna zyskuje na popularności. Dietę tę można stosować w każdym wieku, niezależnie od płci. Ma ona jak widać wiele do zaoferowania, jest więc jedną z ciekawszych propozycji wśród diet odchudzających. To dieta, która nie ma praktycznie żadnych diet a jedynie same zalety, co również rzadko się zdarza. Jeśli będziemy się ściśle stosować do bazowania na produktach w poszczególnych grupach, nie łącząc ich ze sobą, wtedy na pewno szybko zauważymy jak zmienia się nasza sylwetka, zdrowie i samopoczucie. Dzięki takiej diecie możemy odzyskać utracony wigor i chęci do ruchu i różnej aktywności fizycznej.