Jeżeli zależy nam na prowadzeniu zdrowego i zrównoważonego trybu życia, koniecznie musimy zadbać o to, aby nasza codzienna dieta bogata była w produkty pełnowartościowe. Przede wszystkim należałoby spożywać warzywa oraz owoce, z naciskiem na te pierwsze. W naszej codziennej diecie powinny znajdować się również produkty pełnoziarniste. Nie sposób zapomnieć o tym jak istotne jest spożycie naturalnego nabiału. Wspaniale byłoby również zdecydować się na spożycie ziół, które mogą okazać się nam przydatne z rozmaitych względów.
Postaw na napary ziołowe.
Niektóre zioła warto byłoby spożywać w formie naparów. Mowa tu przede wszystkim o naparach z mięty, rumianku, a także o naparach z kopru włoskiego. Wszystkie wyżej wymienione zioła posiadają bardzo silne właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Pomagają również organizmowi w tym, aby nie zatrzymywał on zbyt dużej ilości wody. Nagromadzenie się wody w organizmie może bowiem doprowadzić do powstawania obrzęków, a także przyczyniać się do powstawania cellulitu, zwanego również pomarańczową skórką. Nie sposób nie zauważyć, że cellulit znacząco zmniejsza naszą pewność siebie. Rumianek działa również uspokajająco, a także łagodząco. Jest więc w stanie sprawić, że będzie nam znacznie łatwiej zasnąć. Nie sposób nie wspomnieć także o zaletach kopru, zwanego także fenkułem. Fenkuł wspomaga oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji. Z całą pewnością dobrze byłoby również pamiętać o tym jak wiele dobrego może zdziałać fenkuł dla naszego układu trawiennego. Aby jednak picie naparów ziołowych mogło przynieść oczekiwane przez nas rezultaty, koniecznie musimy popijać je regularnie oraz systematycznie. W przeciwnym razie mowy o satysfakcjonujących, a przede wszystkim trwałych rezultatach niestety być nie może. Na efekty kuracji ziołowych należałoby również poczekać odpowiednio długi czas. Najlepiej byłoby odczekać minimum trzy tygodnie zanim pomyślimy o tym czy kuracja ziołowa jest dla nas skuteczna.
Zainteresuj się bazylią oraz oregano.
Ziołami, na które warto byłoby zwracać szczególną uwagę są nie tylko te, z których możemy przygotować napar. Wspaniałym pomysłem będzie bowiem również używanie bazylii oraz oregano. Bazylia jest ziołem, które warto docenić ze względu na niesamowicie liczne walory. Dobrym pomysłem będzie chociażby dodanie bazylii do dań kuchni włoskiej. Bazylia sprawdzi się więc fantastycznie jako dodatek do dań makaronowych. Możemy wykorzystać ją do spaghetti, a także jako dodatek do carbonary. Nie sposób jednak nie zauważyć, że bazyli może stanowić samodzielny dodatek do makaronu, jeżeli oczywiście przetworzymy ją w odpowiedni sposób. Wspaniale sprawdzi się ona w roli smakowitego pesto. Aby wykonać pesto, będziemy potrzebowali solidną doniczkę zielonej, koniecznie świeżej bazylii. Najlepiej byłoby zaopatrzyć się w bazylię w supermarkecie. Dostaniemy ją bez trudu w większości z nich. Na pewno wspaniały dodatek do pesto będą stanowić orzechy. Możemy użyć zarówno nerkowców jak i orzechów włoskich. Jeżeli użyjemy nerkowców, pesto będzie miało łagodniejszy smak. Jeśli jednak będziemy chcieli nieco bardziej wyrazistego sosu do makaronu, użyjmy orzechów włoskich. Wzbogaćmy także nasze pesto o dodatek twardego sera. W tej roli doskonale sprawdzi się ser bursztyn, a także ser parmezan. Nie sposób ukryć, że wszystkie składniki należy zmiksować na gładką masę, jeżeli chcemy, aby pesto było smaczne. Na pewno dobrze byłoby użyć blendera, ręcznego lub kielichowego. Aby pesto nie było zbyt gęste, dodajmy do niego oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wspaniałym pomysłem będzie również wykorzystanie oleju rzepakowego, który jest nieco łagodniejszy w smaku. Pesto możemy przechowywać kilka dni w lodówce. Przy pomocy pesto stworzymy wiele zdrowych, dietetycznych i aromatycznych dań. Oregano również jest ziołem, którym warto byłoby się zainteresować. Posiada ono niezwykle silne właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze oraz odkażające. Oregano wspaniale nadaje się do dań kuchni staropolskiej. Przy pomocy oregano możemy przygotować aromatyczną grochówkę, a także żeberka. Nie sposób również wyobrazić sobie bez tego zioła tradycyjnej włoskiej pizzy. Używać warto zarówno oregano suszonego jak i świeżego.
Jak można wykorzystać melisę?
Wśród ziół, które wykazują dobroczynny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie na uwagę zasługuje również melisa. To wspaniałe, niezwykle aromatyczne zioło o przepięknym, lekko cytrynowym zapachu. Warte jest ono wykorzystania zarówno na świeżo jak i ususzone. Suszona melisa wspaniale nada się do przygotowania uspokajającej i kojącej herbatki. Niezmiernie istotna jest odpowiednia technika zaparzania ziół. Pod żadnym pozorem nie zaparzajmy melisy zbyt krótko. Niesamowicie istotne jest także to, aby nie zalewać melisy wrzątkiem, ale gorącą wodą. Zalewanie melisy wrzątkiem mogłoby bowiem sprawić, że utraciłaby ona swoje cenne właściwości prozdrowotne. Najlepiej zaparzać melisę przez dziesięć do piętnastu minut. Melisę należy zaparzać pod przykryciem. Koniecznie pijmy przestudzony napar. Regularnie i systematycznie pity napar z melisy wspomoże walkę z odchudzaniem, a także z koszmarami sennymi oraz bezsennością. Na uwagę zasługuje również melisa świeża. Z powodzeniem możemy wykorzystać ją do różnego rodzaju deserów. Melisa wspaniale sprawdzi się do ciast, galaretek, a nawet do budyniu. Jeżeli dysponujemy kawałkiem ziemi, możemy skrawek naszego ogródka przeznaczyć na zielnik. Nie sposób nie zauważyć, że najlepsze rezultaty przyniesie regularne dbanie o zasadzone zioła. Melisa nie należy do tych, które są szczególnie wymagające. Z całą jednak pewnością zioło to przepada za nasłonecznionymi miejscami. Na uwagę zasługują nie tylko miejsca dobrze nasłonecznione, ale również w miarę wilgotne. Niestety, melisa średnio radzi sobie z przesuszeniem.