Indeks glikemiczny to coś, czym powinien zainteresować się każdy, kto ma problemy z chorobą cywilizacyjną o nazwie cukrzyca typu drugiego. Nie bez znaczenia jest również dla osób, które posiadają inne problemy z prawidłowym metabolizowaniem węglowodanów, zwłaszcza prostych. Mowa tu między innymi o osobach, które cierpią na insulinooporność, a także o osobach, które borykają się z hiperinsulinemią. Należy zaznaczyć, że problemy te bardzo często idą ze sobą w parze.

Co warto wiedzieć o diecie z niskim indeksem?

Jak już zostało wspomniane powyżej, dieta z niskim indeksem glikemicznym jest kluczowa w terapii schorzeń związanych z gospodarką węglowodanową. Nie sposób jednak nie zauważyć, że nie każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego jakiego rodzaju ma problemy. Aby je wykluczyć lub potwierdzić, bardzo pomocne może okazać się zrobienie podstawowych badań laboratoryjnych. Każdorazowo należy je również robić w przypadku pojawienia się złego samopoczucia. Na pewno dobrze byłoby wykonać krzywą cukrową oraz insulinową. Wbrew pozorom nie jest to wcale badanie, które poleca się jedynie kobietom będącym w ciąży. Z całą pewnością dobrze byłoby zainteresować się tabelami z indeksami glikemicznymi poszczególnych produktów żywieniowych. Bez większych trudności znajdziemy je w internecie. Warto je wydrukować i powiesić na ścianie, w widocznym miejscu. Po jakimś czasie będziemy już mogli sięgać po wskazane nam produkty intuicyjnie. Będąc na diecie o niskim indeksie glikemicznym, będziemy musieli rzecz jasna unikać spożywania produktów, które posiadają wysoki indeks glikemiczny. Kwestia ta nie budzi najmniejszych wątpliwości. Warto jednak dodać, że słowo unikać nie oznacza, że będziemy musieli wystrzec się ich całkowicie. Wiele produktów z wysokim indeksem glikemicznym to przetworzona żywność, ale znajdziemy i takie produkty, które posiadają wiele wartości prozdrowotnych mimo wysokiego indeksu glikemicznego. Na uwagę zasługują tu chociażby winogrona, a także banany i daktyle. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powinno się spożywać sporadycznie. Natomiast produkty o średnim indeksie można spożywać częściej, ale nie powinny one stanowić podstawy naszej codziennej diety. Podstawę naszej codziennej diety powinny bowiem stanowić produkty o niskim indeksie glikemicznym. Jeżeli mamy trudności w prawidłowym skomponowaniu jadłospisu codziennego, opartego na produktach z niskim indeksem, warto byłoby rozważyć skorzystanie z porady wykwalifikowanego i doświadczonego dietetyka. Najlepiej byłoby poszukiwać takich osób w dużych i intensywnie rozwijających się miastach.

Jakie owoce spożywać na diecie z niskim indeksem?

Nie sposób nie wspomnieć o tym, że część diety każdego człowieka, któremu zależy na zachowaniu zdrowia oraz urody na długie lata powinny stanowić owoce. Najlepiej sięgać po te sezonowe, ale nie zawsze mamy taką możliwość. Wówczas z pomocą przychodzą nam przetwory, a także owoce, które możemy zakupić świeże przez cały rok. Mowa tu przede wszystkim o bananach. Czy jednak wszystkie owoce będą wskazane na diecie osób borykających się z problemami z gospodarką węglowodanową. Niestety nie. Z całą pewnością warto byłoby więc wystrzegać się spożywania owoców z wysokim indeksem glikemicznym. Oczywiście nie dotyczy to wszystkich owoców. Na banana, zwłaszcza tego mało dojrzałego, od czasu do czasu możemy sobie pozwolić. Na winogrona również, ale w codziennej diecie na te owoce należy uważać. Używajmy ich z umiarem, najlepiej jako dodatek do dobrze skomponowanego posiłku. Pamiętajmy, że istnieje wiele owoców o niskim i średnim indeksie glikemicznym, które znacznie częściej możemy spożywać. Na pewno na uwagę wśród takich owoców zasługują owoce jagodowe. Wśród owoców jagodowych wyróżniamy między innymi porzeczki, maliny, jeżyny oraz uwielbiane przez większość ludzi borówki amerykańskie. Wszystkie wymienione owoce posiadają niski indeks glikemiczny. Ich niezaprzeczalnym atutem jest również niska kaloryczność, dzięki czemu stanowią idealny komponent diety osób, które chcą zrzucić parę nadprogramowych kilogramów. Bardzo dobrze byłoby pamiętać o wszechstronnym wykorzystaniu owoców jagodowych. Można je z powodzeniem dodać do owsianki. Unikajmy jednak słodzenia owoców. Jeśli już musimy to zrobić, nade wszystko wystrzegajmy się białego rafinowanego cukru, który zawiera jedynie szkodliwe dla naszego zdrowia składniki. Zrezygnujmy z niego na rzecz stewii, ksylitolu czy miodu w niewielkich ilościach. Idealnym rozwiązaniem będzie także spożywanie owoców takich jak jabłka, gruszki czy śliwki. Większość z nich posiada niski lub średni indeks glikemiczny. Miejmy na uwadze również to, że im bardziej dojrzały jest owoc, tym wyższy posiada on indeks glikemiczny.

A co z warzywami na diecie o niskim indeksie glikemicznym?

Jeżeli chodzi o spożywanie warzyw, na diecie o niskim indeksie glikemicznym możemy spożywać bezpiecznie znakomitą większość z nich. Co to w praktyce oznacza? Przede wszystkim to, że nie musimy aż tak nerwowo spoglądać w tabelę indeksu glikemicznego, jeżeli sięgamy po warzywo. Na surowo każde z nich posiada niski indeks glikemiczny. Nie wszystkie warzywa jednak zachowują go po ugotowaniu. Nie wszystkie również będziemy mogli na surowo spożywać. Warto byłoby więc wystrzegać się spożywania warzyw takich jak ugotowana marchew, pietruszka czy pasternak. Wysoki indeks glikemiczny posiadają niestety lubiane przez większość ziemniaki. Jeśli jednak kochamy ich smak, od czasu do czasu możemy je jadać. Z całą jednak pewnością znacznie lepiej jadać je po uprzednim ostudzeniu, kiedy skrobia przekształci się w tak zwaną skrobię oporną. Na pewno dobrze byłoby unikać również gotowanych buraków. Wspaniale jest za to sięgać po zielone warzywa liściaste, które wspaniale wspomagają walkę z nieprawidłowym metabolizowaniem cukrów.