W naszym codziennym jadłospisie powinny znajdować się owoce, które należy spożywać dwa razy w ciągu dnia, a więc rzadziej niż warzywa. Owoce zawierają spore ilości węglowodanów prostych, dlatego musimy zachować wspomniany umiar. Owoce możemy wykorzystywać do komponowania różnych posiłków. Warto pamiętać o różnorodności oraz o tym, że niektóre owoce wyróżniają się na tle innych.
Poznaj dobroczynne właściwości owoców jagodowych.
Wśród owoców jagodowych możemy wyróżnić między innymi borówki amerykańskie, porzeczki, agrest i maliny. Na uwagę zasługują także uwielbiane przez Polaków truskawki. Wszystkie wymienione wyżej owoce posiadają niski indeks glikemiczny, przez co nie powodują gwałtownych skoków glukozy we krwi. Nadają się więc do spożywania przez osoby, które mają problem z prawidłowym metabolizmem węglowodanów. Atutem owoców jagodowych jest również to, że możemy wykorzystać je na wiele sposobów. Z powodzeniem możemy przygotować koktajl z ich dodatkiem, a także sałatkę owocową. Doskonale smakują również jako dodatek do deserów i wypieków. Owoce te są również prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają spore ilości witamin A oraz C, szczególnie zasobna w witaminę C jest porzeczka, zwłaszcza czarna. Owoce jagodowe są również lekkostrawne i niskokaloryczne, dlatego mogą być jadane przez osoby na dietach odchudzających. Warto próbować różnych owoców jagodowych po to, aby odszukać swój ulubiony smak. Miłośnikom słodkich smaków przypadną do gustu truskawki, a także maliny i poziomki. Jeżeli chodzi o te ostatnie, do najsłodszych należą odmiany leśne. Osoby, które preferują kwaśne owoce, powinny zainteresować się agrestem oraz porzeczkami. Wśród porzeczek na uwagę zasługują nie tylko czerwone, ale również białe i czarne. Miłośnicy trunków mogą przygotować z owoców jagodowych smaczne nalewki lub wina. Gospodynie domowe na pewno wykorzystają je do przygotowania smakowitych przetworów, takich jak dżemy, soki, czy konfitury.
Zakochaj się w owocach egzotycznych.
Wśród owoców, które zasługują na szczególną uwagę nie może zabraknąć cytrusów. Najpopularniejszym i najsmaczniejszym owocem cytrusowym jest pomarańcza. Jej smak oraz zapach sprawiają, że sięga po nie wiele osób. Pomarańcza jest niezwykle bogata w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem, troszczy się również o naszą odporność. Kolejnym godnym uwagi cytrusem jest bez wątpienia grejpfrut. Posiada on nieco gorzkawy smak dlatego grono jego miłośników nie jest tak szerokie jak grono miłośników pomarańczy. Grejpfrut zawiera jednak spore ilości beta-karotenu, który pomaga zachować prawidłową ostrość widzenia. Ten owoc to prawdziwe bogactwo witamin z grupy B oraz potasu. Jeżeli nie przepadamy za smakiem tego owocu możemy wycisnąć z niego sok, który dosłodzimy do smaku. Pamiętać jednak musimy, że sok grejpfrutowy ogranicza wchłanianie niektórych leków. Na uwagę wśród cytrusów zasługuje też cytryna, aczkolwiek jest to owoc, który rzadko jemy solo. Sok wyciśnięty z cytryny zawiera dużo witaminy C, która działa antyoksydacyjnie. Owocem egzotycznym, który warto byłoby również jadać jest ananas. Jego słodki smak sprawia, że sięga po niego wiele osób. Łagodzi stany zapalne organizmu, działa także przeciwbólowo, w owocu tym znajdziemy również spore ilości manganu, który troszczy się o prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego. W ananasie znajdziemy również spore ilości wapnia, a także żelaza i miedzi. Ananasa możemy wykorzystać jako dodatek do koktajli, sałatek, a także zjeść jako samodzielną przekąskę. Kolejnym owocem egzotycznym zasługującym na nasza uwagę jest bez wątpienia banan. Banan jest bogactwem potasu, znajdziemy w nim także cenne witaminy, a wśród nich witaminę E, zwaną również witaminą młodości, posiada ona dobroczynny wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie. Banany zawierają również spore ilości witaminy A. Warto docenić je także ze względu na zawartość witamin z grupy B. Banany wspaniale smakują jako samodzielna przekąska, ale można wykorzystać je również jako składnik koktajli, nadają im aksamitną konsystencję. Kolejny owoc egzotyczny, który warto wprowadzić do swojej diety to mango. To owoc bardzo soczysty i smaczny. Możemy go wykorzystać jako dodatek do koktajlu oraz jako samodzielną przekąskę. Mango zawiera spore ilości witaminy B6 oraz B3. W owocu tym znajdziemy również cenne dla naszego zdrowia minerały, a wśród nich fosfor, mangan, sód. Mango nie zawiera dużej ilości kalorii, co sprawia, że owoc ten mogą spożywać osoby na diecie odchudzającej. Najlepiej smakuje bardzo dojrzały owoc mango.
Jakie jeszcze owoce warto jadać?
Wśród owoców, które warto byłoby jadać systematycznie, na uwagę zasługują również owoce takie jak: gruszki, śliwki czy jabłka. Owoce te rosną w polskich sadach. Warto kupować je bezpośrednio u sadowników, jeżeli mamy taką możliwość. Jeśli zaś dysponujemy własnym kawałkiem ziemi, można by pomyśleć o zasadzeniu kilku drzewek owocowych. Dzięki nim będziemy mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem ekologicznych i zdrowych jabłek, grusz czy śliwek. Owoce te wspaniale smakują jako samodzielna przekąska, ale można je również spożywać w formie przetworzonej. Jabłka są doskonałym składnikiem wielu ciast, w tym słynnej, pachnącej cynamonem szarlotki. Wymienione owoce zawierają bardzo duże ilości witamin i minerałów, które są niesamowicie cenne dla naszego zdrowia fizycznego i psychicznego. Na uwagę zasługują także owoce takie jak czereśnie czy wiśnie. Zawierają one sporo antyoksydantów. Mogą być spożywane jako samodzielna przekąska, ale nadają się także na przetwory. Można z nich przygotować smakowite konfitury oraz dżemy, a także soki. Bardzo popularne są również nalewki, zwłaszcza wiśniówka. Jeżeli chodzi o nalewki, należy je popijać rzadko, bo alkohol w nadmiernych ilościach nie służy naszemu zdrowiu ani urodzie.