Diety możemy podzielić na te, które zapewniają dosyć radykalną utratę kilogramów oraz na te, które w sposób łagodny i powolny radzą sobie z nadmiernymi kilogramami. Obecnie uważa się, że żadna dieta nie jest tak naprawdę zdrowa, bo organizm ma swoje zapotrzebowanie na kalorie, które powinny mu być dostarczane poprzez zbilansowaną dietę. Dzienne zapotrzebowanie organizmu jest podzielone na zapotrzebowanie na białko, węglowodany i na tłuszcze. Wszystkie diety opierają się o to zapotrzebowanie ale w zależności od rodzaju diety, przesuwają się ilości procentowe dziennego zapotrzebowania na te grupy składników odżywczych. W przypadku diety niskowęglowodanowej jak się można domyślić, znacznie ogranicza się liczbę węglowodanów, które dostarcza się organizmowi. Mówiąc tu znacznie, mowa jest o naprawdę znacznemu ograniczeniu produktów, w których znajduje się dużo węglowodanów.

Kto powinien wypróbować dietę niskowęglowodanową?

Dieta niskowęglowodanowa jest skierowana do osób, które od dłuższego czasu walczą z nadwagą i otyłością. To dieta dla osób, które chcą stracić zbędne kilogramy, wyszczuplić swoją sylwetkę, odzyskać wigor i witalność, to także dieta dla osób, które borykają się na co dzień z różnymi dolegliwościami związanymi z ich otyłością. Podstawą diety niskowęglowodanowej jest eliminacja cukru z diety. A więc poprzestaje się słodzenie herbaty czy kawy, nie dodaje się cukru do różnych wypieków. Cukier jest bardzo szkodliwy i mocno tuczący, ma mnóstwo kalorii, które odkładają się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Bardzo trudno jest się pozbyć tkanki tłuszczowej, jeśli nie wyeliminuje się cukru ze swojej diety. Jednak sam cukier to nie wszystko, trzeba też się pozbyć z codziennego menu wszystkich produktów, które zawierają węglowodany. To zadanie jest o wiele trudniejsze, bo nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, że dany produkt te węglowodany posiada. Dlatego główną zasadą przygotowywania posiłków na tej diecie, jest dokładne czytanie etykiet produktów i zapoznanie się z informacjami na temat zawartości cukru w warzywach i w owocach. Takie informacje można znaleźć w Internecie, dobrym rozwiązaniem jest wydrukowanie sobie rozpiski, jakie produkty ile mają cukru w sobie. Dzięki temu łatwiej będzie ustalić sobie menu na diecie niskowęglawodanowej. Dieta ta na pewno nie jest przeznaczona dla osób, które chorują przewlekłe, mają liczne schorzenia i na co dzień przyjmują różne leki. Dieta ta nie jest też zalecana osobom w bardzo młodym wieku, które jeszcze rosną. Węglowodany są bardzo potrzebne w etapie wzrostu, dlatego bardzo młodzi ludzie powinni ją sobie odpuścić. Na pewno też nie jest to dieta dla osób, które pracują fizycznie, uprawiają różne sporty, jednym słowem spędzają dzień bardzo aktywnie. Osoby pracujące i spędzające czas aktywnie, potrzebują węglowodanów, bo one dodają im energii i siły. Przy ich minimalnym wkładzie w odżywianie, będzie im brakować tej siły, będą się czuli zmęczeni i osłabieni.

Jakie produkty zawierają cukier i węglowodany?

Węglowodany mieszczą się w większość produktów spożywczych, które na co dzień jadamy. Mogło by się wydawać, że na przykład owoce są całkowicie zdrowe i nie mają żadnych szkodliwych substancji. A jednak one także zawierają cukier, którego trzeba się wystrzegać w dużych ilościach. Do takich produktów możemy między innymi zaliczyć wszelkiego rodzaju wytwory mączne; czyli chleb, bułki, rogaliki, bagietki, makarony, ryż, kasze i płatki śniadaniowe. Do tego węglowodany są we wszelkiego rodzaju fast foodach, czyli w hamburgerach, hot dogach, zapiekankach a nawet kebabach. Co ciekawe jak już wyżej wspomniano, węglowodany są także częścią niektórych owoców, głównie tych kandyzowanych. Można je spotkać w bananach, czereśniach, ananasie oraz w warzywach strączkowych i w ziemniakach. To jest właśnie bardzo mylące, bo człowiek na diecie sięga po owoce i warzywa, bo wydaje mu się, że one nie mają żadnych kalorii, a tak wcale nie jest. Będąc na diecie niskowęglawodanowej nie można jeść jednym słowem nic słodkiego, żadnych słodyczy i wyrobów cukierniczych, powinno się także unikać słodkich soków, które można kupić w każdym sklepie i napojów gazowanych, poza wodą gazowaną. Nie można też na tej diecie jeść jogurtów, wyjątkiem są jogurty naturalne.
Bez problemu można jednak spożywać będąc na tej diecie takie produkty jak: pomidory, brokuły, kalafiory, ogórki, sałatę, orzechy, ryby, jaja, mięsa, kefiry, szparagi itp. Jak więc widać wybór produktów z których można stworzyć ciekawe danie jest całkiem spory.

Jak powinna wyglądać dieta niskowęglowodanowa?

Dieta niskowęglowodanowa powinna trwać nie dłużej niż 21 dni czyli trzy tygodnie. A to dlatego, że dieta ta jest dosyć radykalna i w pewien sposób ingeruje w organizm. Zasadą tej diety jest to, że dzienna porcja kalorii nie może przekraczać 1300. Dlatego w przypadku tej diety, dokładnie trzeba liczyć zużycie kalorii w ciągu dnia, przeliczać każdy produkt i sumować go z innymi produktami, które się spożywa. Dlatego też dieta ta musi być dobrze przemyślana i odpowiednio zorganizowana. Na pewno pomoże w tym dietetyk a nawet trener personalny, bo samemu ciężko jest zestawić odpowiednie produkty ze sobą. W przypadku tej diety ważny jest indeks glikemiczny dla każdego produktu, warto go sobie ściągnąć i wydrukować. Wtedy łatwiej jest przyrządzić smaczny i tani posiłek, który nie będzie zawierał zbyt wiele węglowodanów. Dieta ta może być stosowana raz na dłuższy czas, nie powinno się z nią przesadzać i ją przedłużać. Jej maksymalny czas trwania może wynosić 21 dni i ani dnia dłużej. To ważne by organizm się zbytnio nie rozregulował a na dłuższą metę bez węglowodanów nie da się normalnie żyć.