Nie od dziś wiadomo, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Daje nam ono energię do działania. Sprawia również, że stajemy się bardziej zrelaksowani. Nie powinniśmy więc w żadnym razie pomijać tego posiłku. Jak jednak sprawić, aby śniadanie było nie tylko pożywne, ale i zdrowe?

Pokochaj śniadania białkowo-tłuszczowe

Śniadania białkowo-tłuszczowe pokochała bardzo duża rzesza osób. Nic w tym dziwnego, bo po ich spożyciu poziom glukozy w naszej krwi nie wzrasta zbyt gwałtownie. Co więcej, spożywając śniadania składające się głównie z białka i tłuszczy, mamy mniejszą ochotę na spożywanie słodkości w ciągu dnia. Co jednak należałoby jeść na śniadanie, aby mogło zostać nazwane posiłkiem białkowo-tłuszczowym? Z całą pewnością na pierwszy plan wysuwają się jajka. Nie bez znaczenia jest jednak to jakiego rodzaju jajka zamierzamy spożyć. Najlepszym pomysłem byłoby spożywanie jajek ekologicznych. Nie sposób nie zauważyć, że zawierają one białko wysokiej jakości. Jajka ekologiczne są również znacznie lepsze w smaku niż jajka ściółkowe. Jajek pochodzących od kur z wolnego wybiegu powinniśmy poszukiwać u lokalnych rolników. Najprostszym i najpopularniejszym posiłkiem, który możemy przygotować z ekologicznych jajek jest bez wątpienia jajecznica. Jajecznica posiada tę zaletę, że z powodzeniem można wzbogacić ją o ulubione dodatki. Miłośnicy prostych smaków będą zadowoleni z jajek wzbogaconych o dodatek świeżego szczypiorku. Jeżeli cenimy sobie nieco bardziej wyraziste smaki, może nam przypaść do gustu jajecznica z cebulą lub czosnkiem. Na pewno dobrze byłoby zainteresować się również jajecznicą z dodatkiem pomidorów. W sezonie najlepiej byłoby używać tych świeżych. Poza sezonem z powodzeniem możemy skorzystać z dobrej jakości passaty pomidorowej. Z jajek możemy jednak przyrządzić nie tylko jajecznicę. Możemy bowiem zjeść jajka ugotowane na miękko lub na twardo, w zależności od naszych osobistych preferencji. Do gustu może nam również przypaść jajko zapiekane w awokado. Bardzo dobrym, choć nieco bardziej pracochłonnym daniem będzie także omlet wytrawny przygotowany z ulubionymi dodatkami. Musimy jednak uważać na to, aby nam się nie przypalił. Przewracanie omleta może być trudne, zwłaszcza dla osób, które są początkujące. Warto więc złożyć omlet na pół zaraz po tym jak się zetnie. Kolejną wspaniałą propozycją śniadania białkowo – tłuszczowego będzie smażone tofu. Możemy je rozdrobnić i przygotować podobnie jak jajecznicę, z ulubionymi dodatkami. Mdły smak tofu warto ożywić dodatkiem świeżych ziół, takich jak na przykład bazylia, oregano czy lubczyk. Smażone tofu z dodatkami warzywnymi i przyprawami stanowi doskonałe śniadanie dla wegan oraz dla osób, które redukują spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego do minimum.

Jakie śniadanie na słodko warto jadać?

Jak już zostało wspomniane powyżej, śniadania białkowo-tłuszczowe uchodzą za jedne z najwartościowszych i najzdrowszych. Jeżeli jednak będziemy jadać je zbyt często, istnieje spore prawdopodobieństwo tego, że w końcu znudzi nam się ich smak. Poza tym, warto mieć na uwadze to, że nie każdy przepada za smakiem jajek oraz tofu. Czasami warto urozmaicić sobie codzienną dietę i zjeść słodkie śniadanie. Bardzo dobrym pomysłem będzie przygotowanie owsianki. W sklepach znajdziemy trzy rodzaje płatków owsianych: płatki owsiane górskie, zwykłe oraz błyskawiczne. Najwięcej wartości mają rzecz jasna płatki owsiane górskie i to po takie właśnie powinniśmy sięgać. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie ich na mleku krowim, owczym albo roślinnym. Mleka roślinne wspaniale sprawdzą się w przypadku wegan oraz osób z nietolerancją laktozy. Dobrze byłoby również zainteresować się płatkami orkiszowymi, jaglanymi oraz quinoa. Z całą pewnością do gotujących się płatków należałoby dodać także cynamon, kardamon, a także imbir. Dobrze byłoby zatroszczyć się również o zdrowe dodatki do owsianki. Warto w szczególności sięgać po sezonowe owoce. Latem śmiało możemy skorzystać z jagód, malin oraz porzeczek. Jesienią można wzbogacić owsiankę jabłkami, śliwkami oraz gruszkami. Wspaniale byłoby dodawać do ugotowanych płatków zbożowych także orzechy oraz nasiona. Z powodzeniem sprawdzą się chociażby nasiona lnu czy czarnuszki. Wspaniałą opcją na słodkie śniadanie będzie także ugotowana na sypko kasza jaglana. Bardzo ważne jest także to czym posłodzimy płatki oraz kaszę jaglaną. Możemy użyć miodu, ale koniecznie naturalnego. Unikajmy nade wszystko rafinowanego cukru. Możemy użyć jednak ksylitolu, a także erytrolu, które są uznawane za jedne z najzdrowszych zamienników cukru.

Zdrowe śniadanie w biegu? Postaw na koktajl!

Niestety, nie wszyscy mają rankiem czas na skomponowanie zdrowego i pełnowartościowego śniadania. Niektórzy muszą bowiem bardzo wcześnie spać i jechać do pracy. Takie osoby nie mają czasu na przyrządzenie owsianki czy jajecznicy. Dobrym pomysłem będzie więc przygotowanie koktajlu. Składniki potrzebne do przygotowania koktajlu będziemy mogli zblendować. Bazę koktajlu może stanowić sok owocowy, mleko zwykłe lub roślinne, a także woda. Dobrym pomysłem będzie dodanie owoców mięsistych, takich jak banan oraz mango. Wspaniale byłoby także dodać do nich zielone warzywa liściasta. Wspaniałą opcją będzie dodanie do koktajlu szpinaku, rukoli, a także zwykłej sałaty lodowej. Jako dodatek do koktajlu wspaniale sprawdzi się także awokado, ale koniecznie powinno być ono miękkie. Jeśli chcemy, aby koktajl posiadał dużą ilość kalorii, dobrze jest wzbogacić go o jakiś dodatek białka. Mogą to być orzechy, nasiona, a także odżywka białkowa. Jeśli jednak kupujemy odżywkę białkową, powinna być ona jak najwyższej jakości. Bardzo dobrze byłoby także zainteresować się dodatkiem przypraw, takich jak chociażby kardamon, cynamon czy kurkuma. Dzięki nim koktajl będzie miał działanie przeciwzapalne.