Kolacja to posiłek, z którego wiele osób rezygnuje. Jak się jednak okazuje, zupełnie niesłusznie. Pełnowartościowa kolacja może być jak najbardziej zdrowa. Aby tak jednak było, do jej przygotowania musimy użyć składników jak najwyższej jakości. W szczególności dobrze byłoby zainteresować się świeżymi, sezonowymi warzywami. Z powodzeniem można wykorzystać także owoce, choć te powinno się spożywać w mniejszej ilości niż warzywa, gdyż zawierają one całkiem spore ilości cukrów prostych. Przyjmuje się więc, że owoce powinny być spożywane nie częściej niż dwa razy w ciągu dnia.
Jaką kolację można przygotować z dodatkiem warzyw?
Przepisów na kolacje z dodatkiem warzyw jest całe mnóstwo. Znajdziemy je zarówno w książkach kucharskich jak i na blogach kulinarnych. Bez wątpienia dobrym pomysłem byłoby spożywanie warzyw z dodatkiem białka. Na diecie tradycyjnej oraz wegetariańskiej z powodzeniem można spożywać jajecznicę smażoną lub też gotowaną na parze. Bardzo dobrym pomysłem będzie podanie jajecznicy ze świeżymi pomidorami. Wspaniale sprawdzą się pomidory malinowe. Poza sezonem znacznie lepiej jest jednak spożyć jajecznicę z dodatkiem passaty pomidorowej lub wysokiej jakości koncentratu pomidorowego. Doskonałym dodatkiem do jajecznicy będzie także ogórek kiszony, a także świeży. Jajecznicę warto byłoby podać ze świeżymi ziołami, które poprawią trawienie. Wspaniale w tej roli sprawdzi się bazylia, oregano, a także tymianek. Kolejną ciekawą propozycją, którą możemy wykorzystać jako danie kolacyjne jest bez wątpienia sałatka warzywna. Bazę sałatki powinny stanowić zielone sałaty, takie jak rukola, endywia czy sałata masłowa. Wspaniałym pomysłem będzie również wykorzystanie szpinaku. Warto wzbogacić sałaty o dodatek takich warzyw jak świeża papryka, pomidory, ogórki czy seler naciowy. Bez wątpienia dobrze byłoby zainteresować się także dodatkiem zdrowych nasion. Nasiona godne wykorzystania to przede wszystkim pestki dyni, pestki słonecznika, a także nasiona lnu zwyczajnego. Nie każdy jednak lubi jadać sałatki. Niektórzy wolą nieco inne dania kolacyjne z dodatkiem warzyw. Doskonałym pomysłem na pożywną kolację będą więc różnego rodzaju zupy. Nie powinny one być jednak zasobne w tłuszcz oraz ciężkostrawne składniki, takie jak na przykład grzyby. Wspaniałym pomysłem będzie delikatny krupnik na wywarze warzywnym. W roli zupy na kolację doskonale sprawdzi się również zupa krem z pomidorów, którą możemy wzbogacić o dodatek papryki. Nie należy zapominać również o dobroczynnych właściwościach klasycznej zupy ogórkowej. Kiszone ogórki działają bowiem silnie probiotycznie, dzięki czemu nasze jelita funkcjonują znacznie lepiej. Pamiętajmy także o zupach mlecznych. Wśród zup mlecznych, które są warte zainteresowania na szczególną uwagę zasługują zupy na bazie płatków pełnoziarnistych, takich jak płatki jęczmienne, płatki gryczane czy płatki owsiane. Wspaniałym pomysłem będzie również zjedzenie na kolację tradycyjnej owsianki. Można wzbogacić ją, tak jak pozostałe zupy mleczne w dodatek ulubionych owoców. Z powodzeniem można również dodać do nich orzechy różnego rodzaju takie jak na przykład migdały, nerkowce czy orzechy włoskie. Dzięki temu wzbogacimy zupę mleczną o dobrej jakości białko. Zupa mleczna w wersji dla wegan może zostać przygotowana na bazie mleka roślinnego, takiego jak na przykład mleko z soi.
Do czego można wykorzystać owoce?
Kolację możemy przygotować również z owocami. Nie sposób jednak nie zauważyć, że owoce nie powinny być spożywane w nieograniczonych ilościach. Zawsze warto zestawić je także z jakimiś produktami zawierającymi białko. Doskonałym pomysłem będą różnego rodzaju placki i racuszki. Z powodzeniem przygotujemy je wykorzystując banany, zwłaszcza te dojrzałe. Użycie bardzo dojrzałych bananów spowoduje, że nie będziemy musieli dodawać już do nich cukru. Do bananów koniecznie należy dodać płatki owsiane, najlepiej górskie. Placuszki możemy przygotować także bez płatków owsianych, ale wówczas warto dodać do banana mąkę pełnoziarnistą albo orzechową. Doskonale sprawdzą się mąki z orzechów włoskich, z orzechów laskowych oraz z migdałów. Nieco bardziej oryginalnym pomysłem będzie wykorzystanie mąki z bananów zielonych oraz z kasztanów jadalnych. Oczywiście do masy, z której zrobimy placki należy dodać również jajka, ale w wersji dla wegan doskonale sprawdzi się siemię lniane. Dobrze byłoby dodać do ciasta również przyprawy, takie jak na przykład cynamon, kardamon czy kurkuma. Placuszki należy usmażyć na złoty kolor, a następnie podawać. Możemy podać je z frużeliną owocową, a także z dżemami oraz konfiturami. Jeśli chcemy, możemy jednak zjeść je solo, bez żadnych dodatków.
Co jeszcze warto mieć na uwadze szykując kolację?
Szykując kolację bardzo dobrze byłoby pamiętać o tym, aby sięgać po produkty jak najwyższej jakości. Owoce i warzywa powinny być ekologiczne, jeżeli tylko mamy taką możliwość. Warto byłoby również mieć na uwadze to, by do kolacji przygotować zdrowy napój. Można wypić chociażby mleko z miodem, zarówno to zwykłe krowie, jak i mleko roślinne. Warto byłoby również popijać regularnie zioła. Doskonałym wyborem będzie picie ziół ułatwiających zasypianie. Jeżeli się nadmiernie denerwujemy w ciągu dnia, ulgę skołatanym nerwom może przynieść chociażby melisa czy kozłek lekarski. Wspaniale smakuje także napar z rumianku. Oprócz łagodnych właściwości uspokajających, posiada on również właściwości kojące i ułatwiające zasypianie. Nie sposób jednak nie zauważyć, że wiele osób wolałoby popijać tradycyjną herbatę czarną. Przed snem nie jest to jednak najlepszy pomysł, bo mogłaby nas ona nadmiernie pobudzić. Warto byłoby więc zamienić ją na herbatę białą lub czerwoną, które mają delikatniejsze właściwości. Dobrym pomysłem będzie również popijanie słabo zaparzonej herbaty czarnej z dodatkiem mleka, którą nazywa się bawarką.