Jak powszechnie wiadomo, osoby będące na diecie wegańskiej unikają spożywania pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Niektórzy robią to ze względów ideologicznych, a drudzy ze względów zdrowotnych. Znajdziemy również osoby, które są na diecie wegańskiej z obu tych pobudek. Bez wątpienia należałoby jednak zatroszczyć się o to, aby dieta wegańska była odpowiednio skomponowana.
Jakiego rodzaju zamienniki nabiału należy stosować?
Jak powszechnie wiadomo, osoby będące na diecie wegańskiej unikają stosowania tradycyjnego nabiału. Należy więc wykluczyć przetwory z mleka krowiego, koziego, a także owczego. Nie wolno więc pić klasycznego mleka, jeść tradycyjnej śmietany, a także jeść serów. Istnieje jednak całkiem spore prawdopodobieństwo tego, że brakować nam będzie produktów pochodzenia mlecznego, zwłaszcza jeżeli jesteśmy na diecie wegańskiej od niedawna. Bardzo dobrym pomysłem byłoby skorzystać z tofu, które będzie wspaniałym zamiennikiem klasycznych serów. Nie sposób nie zauważyć, że bardzo dobrym pomysłem będzie również korzystanie z tak zwanych mlek roślinnych. Mleka roślinne przyrządzane są na bazie wody, a także nasion i orzechów. Nie sposób nie zauważyć, że najpopularniejszym rodzajem mleka roślinnego jest mleko sojowe. Jest ono godne polecenia w szczególności wtedy, gdy zależy nam na przemyceniu dużej ilości białka do naszej diety. Wspaniałym rozwiązaniem będzie również stosowanie mleka z orzechów laskowych, a także mleka migdałowego oraz mleka z orzechów włoskich. Z całą pewnością warto byłoby zainteresować się także mlekiem z nerkowców, które pojawiło się w popularnych supermarketach stosunkowo niedawno. Mleko kokosowe również będzie godne polecenia. Gęste mleko w puszce wspaniale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do owsianki, ale również jako krem do ciasta czy ciasteczek. Warto byłoby zainteresować się również wegańskimi zamiennikami jogurtów. Na pewno dobrze jest zwrócić uwagę na jogurty kokosowe. Nie sposób nie zauważyć, że są one jednymi z najbardziej popularnych jogurtów. Dobrze byłoby przyjrzeć się także innym jogurtom wegańskim. Wspaniale smakują te sojowe. Godne polecenia będą również puddingi ryżowe na mleku sojowym. Nie sposób nie zauważyć, że dobrym pomysłem będzie również sięganie po wegańskie zamienniki śmietany. Wspaniale sprawdzi się w tej roli tak zwana śmietana owsiana, kokosowa oraz sojowa. Z powodzeniem możemy użyć ich do zabielenia zupy, a także do przygotowania smakowitych sosów.
Jakich zamienników mięsa warto byłoby użyć?
Nie sposób ukryć, że dobrze byłoby poszukiwać nie tylko wegańskich zamienników produktów mlecznych, ale również wegańskich zamienników mięsa. Jednym z produktów, który doskonale sprawdzi się w tej roli jest z całą pewnością tofu. Tofu czyli inaczej serek sojowy jest jednym z najbardziej popularnych produktów wegańskich. Z dostępnością tofu nie powinniśmy mieć trudności. Znajdziemy je bowiem w różnych sklepach z żywnością. Coraz częściej jest ono dostępne także w popularnych supermarketach. Na pewno warto byłoby zainteresować się nie tylko tradycyjną wersją tofu, ale również tofu z dodatkiem aromatycznych przypraw. Wspaniale smakuje tofu wzbogacone papryką wędzoną, która nadaje mu nieco mięsnego posmaku. Nie gorzej smakuje tofu z lubczykiem oraz tofu z bazylią. Wśród zamienników mięsa na uwagę zasługuje również ciecierzyca oraz soczewica. Z nasion roślin strączkowych, po uprzednim ich ugotowaniu możemy bowiem przygotować niezwykle smakowite burgery. Na uwagę zasługują chociażby tradycyjne falafele. Możemy usmażyć je w głębokiej ilości tłuszczu, ale jeżeli zależy nam na zdrowszej wersji tego dania, znacznie lepszym pomysłem będzie upieczenie falafeli. Z całą pewnością dobrze byłoby zainteresować się również burgerami z soczewicy. Możemy przygotować je podobnie jak falafele, z ugotowanych nasion roślin strączkowych. Burgery możemy podać tradycyjnie, z bułkami razowymi i sałatą. Można podać je także na talerzu, z dodatkiem kaszy jęczmiennej, a także z dodatkiem kaszy jaglanej, która uchodzi za jedną z najzdrowszych kasz.
O czym jeszcze warto pamiętać na diecie wegańskiej?
Będąc na diecie wegańskiej musimy pamiętać nie tylko o znalezieniu zamienników dla mięsa oraz przetworów mlecznych. Niesamowicie istotne jest również pamiętanie o suplementowaniu witaminy B12. Suplementacja witaminy B12 jest niesamowicie istotna dla osób, które nie spożywają mięsa lub spożywają je w niewielkiej ilości. Dobrym pomysłem będzie również zainteresowanie się takim produktem jak komosa ryżowa. Quinoa to produkt zawierający pełnowartościowe białko. Dzięki temu będzie on w stanie zastąpić nam produkty pochodzenia zwierzęcego. Koniecznie należy również pamiętać o tym, aby zainteresować się ziołami. Godne polecenia będą: mięta, rumianek oraz melisa. Na pewno warto byłoby zainteresować się także lubczykiem i oregano. Wszystkie wspomniane zioła ułatwiają pracę układu pokarmowego. Trawienie roślin strączkowych nie jest bowiem łatwe. Warto zainteresować się także wegańskim zamiennikiem żelatyny. Z pomocą przychodzi nam agar-agar. Nie da się również ukryć, że warto spożywać orzechy. Do orzechów szczególnie godnych polecenia należą nerkowce, orzechy macadamia oraz orzechy laskowe. Warto byłoby również zainteresować się rodzimymi orzechami włoskimi. Na diecie wegańskiej, tak samo jak na każdej zdrowej diecie, nie powinno zabraknąć również odpowiedniej ilości płynów. W szczególności warto byłoby się zainteresować wodą niegazowaną. Jeżeli chcemy odkwasić swój organizm, spróbujmy popijać wodę alkaliczną. Wspaniałym pomysłem będzie również popijanie wody kokosowej, choć trzeba mieć na uwadze to, że jest ona produktem bogatym w węglowodany proste. Na uwagę zasługują również herbaty ziołowe. Unikajmy natomiast częstego popijania herbaty czarnej, zwłaszcza mocnych naparów. Nie są one bowiem dobre dla naszego zdrowia.